A díszes, figurás formatortákat a legújabb trendek szerint fondanttal vagy marcipánnal díszítik. A bevált fondant receptekből gyűjtöttünk össze az alábbiakba pár magyar bloggertől recepteket.
Foto: Hojade Menta CC license
Ez a recept sok bloggernél megtalálható, sokan kipróbálták és elismerően nyilatkoztak róla. Semmilyen különleges hozzávaló nem kell, az összetevői zselatin, porcukor, vaj vagy margarin és méz. Ha a receptben megadott vajat, margarint pálmavajjal vagy kókuszvajjal helyettesítjük, akkor teljesen fehér masszát kapunk, mivel egyébként ez a fondant krémszínű.
Fondant készítése képekben: http://kiskukta.blogspot.hu/2010/04/nyujthato-fondant-keszites-kepekben.html
Recept: http://kiskukta.blogspot.hu/2009/08/otletek-tortadekoralashoz.html
Készítés képekben és recept: http://www.nassolonaplopo.hu/2012/04/amire-szukseg-van-hozza-140-gramm-hazi.html
És még egy házi pillecukor recept Rita konyhájából: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/sutes-nelkuli-edessegek/2264-pillecukor-marshmallow-keszitese-hazilag-recept.html
Recept: http://www.nassolonaplopo.hu/2012/04/fondant-bolti-pillecukorbol.html
Ezt a receptet Ildinyó-nál találtam, és nagyban különbözik az eddigiektől, ugyanis tej, rétesliszt és vaj kell legfőképp az összeállításához. Ugyanúgy lehet vele tortát díszíteni, formákat készíteni. Az állaga ránézésre engem a Play-doh gyurmákéra emlékeztet.
Készítés és recept: http://ildinyo.blogspot.hu/2009/12/hamis-marcipan.html#.UaSxl5zm7Dk
Bár fordítva illett volna feltálalni, de most a hamis marcipán után következzen pár valódi marcipán recept. Tortaimádó receptgyűjteményes blogján összegyűjtött pár valódi marcipán készítős receptet, melyek közt van pár hamis marcipános recept is. http://www.tortaimado.hu/2009/01/marcipn-massza-ksztse.html
A Desszert Mester honlapján az előzőektől eltérő recepteket találnunk fondantra, van köztük mézes, glükózszirupos és glicerines is.
http://www.desszertmester.hu/diszitesi-technikak/a-fondant
Még egy újabb fondant recept, immár két nem annyira könnyen beszerezhető hozzávalóval. Persze semmi sem lehetetlen! Kukorica szirupot bio boltokban, glicerint gyógyszertárakban szerezhetünk be.
http://www.kreativcafe.hu/konyhatunder/sutemenyek/1882-fondant-hazilag.html
2 tk zselatinpor
50 ml hideg víz
1,25 dl glükóz szirup
2 ek margarin (mikroban épphogy megpuhítani)
1 ek glicerin
90dkg porcukor (nem biztos,hogy ennyit felvesz)
A zselatint a vízbe szórjuk és felolvasztjuk kevergetve, majd gőz fölött melegítjük. Hozzáadjuk a glükózszirupot, a margarint és a glicerint. Langyosra hűtjük és apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. Ha tömörödik porcukrozott munkafelületen tovább gyúrhatjuk, és megpróbáljuk beledolgozni a megmaradt porcukrot. Ezután több réteg fóliába csomagolva, jól záródó dobozban egy éjszakát pihentetjük. Másnap dolgozunk vele. Ételszínezékkel is színezhető.
És akkor ültessük át a recepteket a gyakorlatba! Íme egy szuper videó arról, hogy vonjuk be a tortákat a fondanttal.